“Jeg ville jo egentlig bare gerne være ligesom alle andre,” siger den 20-årige Kristina. Hun er en af de ni interviewede unge, der i Per Straarup Søndergaards nye bog fortæller om deres spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser har den overdrevne fokus på krop og kost til fælles, men de enkelte lidelser fremtræder meget forskelligt. Anoreksi og – i mindre grad – ortoreksi medfører vægttab, mens overspisningog megareksi fører til det modsatte. Bulimikere holder ofte en normalvægt, hvilket gør lidelsen svær at opdage for omgivelserne.
“Jeg ville jo egentligt bare gerne være ligesom alle andre,” siger Kristina, og hun er ikke den eneste af bogens unge, der har haft det ønske. Bag de alvorlige sygehistorier gemmer der sig ofte nogle basale følelser og drømme. De handler om angsten for ensomhed og om længslen efter accept og fællesskab. De unges personlige beretninger bliver i bogen suppleret af bokse med faktuelle oplysninger og sat i perspektiv af interview med fagfolk. Temaerne er fx behandling, pårørende, ungdomskultur og spiseforstyrrelser i idrættens verden.
Kampen mod kroppen giver et nuanceret indblik i de spiseforstyrredes liv og kamp mod deres sygdom. Samtidig tegner den et billede af en tid, hvor slankhed er gud, og hvor unges liv er præget af mange valg. De handler ikke kun om job og uddannelse, men også om identitet… og krop. Den kan formes og forandres og ligesom så meget andet i den moderne verden gøres til et projekt.
Bogen udkommer d. 27. oktober 2010
Skriv et svar