Den brasilianske plante Stevia er verdens sødeste – den smager bedre end sukker og er helt kaloriefri. WHO har godkendt Stevia for længe siden, men EU-kommisionen tøver stadig. Stevia-planten indeholder søde-stoffet steviosid, som er flere hundrede gange sødere end sukker, uden kalorier og fuldstændig ufarligt for kroppen. Desuden har stoffet vist sig at være helt uden bivirkninger. Men vi europæere må vente på det gavnlige, naturlige sødemiddel lidt endnu.Gammel indiansk medicinplante
Steviosid er blevet brugt som sødemiddel i store dele af verden siden dets opdagelse for 100 år siden. WHO godkendte det for år tilbage, og talrige videnskabelige undersøgelser viser, at stoffet er gavnligt og uden bivirkninger. Alligevel har en godkendelse fra EU-kommissionen ladet vente på sig, men der er måske håb forude, mener lektor, PhD. Per Bendix Jeppesen fra Århus Universitet.
Han leder en forskergruppe, der har undersøgt Stevia-plantens egenskaber de sidste 10 år. Det var et besøg i Amazonas-junglen hos en indianerstamme, som pga. en genfejl har en forhøjet forekomst af type 2 diabetes, der gjorde Per Bendix Jeppesen opmærksom på den brasilianske urt. Indianerne holdt nemlig diabetessymptomerne nede ved at drikke the brygget på Stevia-planten hver dag. Jeppesens undersøgelser viser blandt andet, at steviosid reducerer blodsukkeret, har en positiv effekt på kolesteroltallet og sænker blodtrykket. Dermed kan stoffet muligvis afhjælpe mange af de bivirkninger, som diabetespatienter lider af.
Godkendt i Frankrig og USA – men Stevia i Danmark?
Steviosid er allerede godkendt til fødevarer i Frankrig og Schweiz, men mangler altså EU-kommissionens blå stempel for at kunne komme ud i resten af Europa. I USA er produktet ligeledes godkendt, og virksomheder som Coca Cola og Pepsi har allerede taget patent på flere anvendelser samt navne til det naturlige sødestof. På baggrund af den efterhånden udbredte brug af steviosid og de omfattende undersøgelser, der viser stoffets gavnlige effekter, mener Per Bendix Jeppesen, at EU-kommissionen højst sandsynlig godkender steviosid i januar 2011. ”Den Europæiske Fødevare Autoritet (EFSA) har allerede godkendt steviosid, hvilket betyder, at der ikke er nogle toksikologiske farer ved at bruge det i fødevarer i de angivne mængder. Og der er efterhånden så stor en efterspørgsel på Stevia-planten, at der ville rejse sig en forbrugerstorm, hvis ikke EU godkender steviosid,” siger han.
Sukker er gift
Per Bendix Jeppesen er ikke den eneste, der gerne ser steviosid på det europæiske marked. De Danske Vægtkonsulenter udbyder allerede selv Multisød, som også er et fuldstændigt naturligt produkt, der ikke giver blodsukkerstigning og ikke indeholder kalorier. Multisød er udvundet af majs via en gæringsproces. Men virksomheden, der tilbyder hjælp til kostomlægning, er varme fortalere for, at naturlige sødestoffer generelt og steviosid i særdeleshed får en mere fremtrædende plads i fødevareproduktionen herhjemme. DDV kommer i oktober med deres første produkter med Multisød.
”Udover at sukker feder og giver huller i tænderne, er der også indikationer på, at det er direkte årsag til et stigende antal diabetikere. Det er i det hele taget det rene gift for kroppen. Men vi har vænnet os til, at alting skal smage sødt, og derfor har vi brug for naturlige alternativer. Både til at putte i the og kaffe, men også i fødevarer, der alt for ofte indeholder alt for meget sukker. Steviosid har en bedre smag og da det, ligesom Multisød, ikke indeholder kalorier og ikke giver blodsukkerstigning, vil det derfor være oplagt at bruge i fødevarer, der henvender sig til den sundhedsbevidst forbruger,” siger Thomas Møberg, direktør for De Danske Vægtkonsulenter.
Nikolaj
Peter=> Det er fordi at firmaet ikke er et dansk firma, men et engelsk firma.
Peter Lund
Hej Stine, det er spændende at EU lobbyer imod denne åbenlyst gavnlige plante. Jeg forstår ikke hvorfor!
Kan du svare mig på hvordan man kan købe stevia fra denne danske side? http://www.proteinpower.dk/optimum-nutrition-stevia-250-g.html